Maak een afspraak

Vervroegd afrijden

Theorie-examen doen

Vanaf je 16e mag je het theorie-examen afleggen. Dit is verplicht, omdat je zo laat zien dat je de verkeersregels kent, goed inzicht hebt in het verkeer en onveilige situaties herkent. Ben je geslaagd, dan krijg je een theoriecertificaat waarmee je straks rijexamen kunt doen.

Begin met rijlessen

Eindelijk is het zover: je bent 16,5 jaar en mag beginnen met lesrijden! Je leert rijden in een automaat of handgeschakelde auto en kunt de kennis van je theorie-examen in de praktijk brengen. Wist je dat Autorijschool Van der Ploeg is gespecialiseerd in het lesgeven aan mensen met faalangst en/of austisme/ADD?

Kies je coaches

Vanaf je 17e mag je rijexamen doen, maar tot je 18e rij je alleen onder begeleiding van een coach. Kies dus voordat je gaat afrijden al wie jouw coaches worden, zij kunnen je helpen om lastige verkeerssituaties in te schatten. Je kies 1 tot 5 coaches en mag zelf bepalen wie dat zijn. Elke coach moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  1. Minimaal 5 jaar het Nederlands personenrijbewijs hebben,
  2. Minimaal 27 jaar oud zijn,
  3. Ingeschreven staan bij de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) en een Nederlands adres hebben,
  4. Mag de 4 jaar voor het aanvragen van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad,
  5. Mag de 4 jaar voor het aanvragen van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad, 
  6. Mag de 4 jaar voor het aanvragen van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid,
  7. Mag niet onder de invloed zijn van acohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden,
  8. Moet een geldig rijbewijs kunnen laten zien. 

Aanmelden coaches

Jouw coaches gaan je begeleiden tijdens het autorijden zodra je bent geslaagd voor je examen. Zij moeten zich wel eerst als coach aanmelden via deze pagina, daarna kun jij de begeleiderspas aanvragen. Hier staan ook de namen van je coaches op. 

Begeleiderspas aanvragen

Vanaf dat je 16,5 jaar oud bent, kun je de begeleiderspas aanvagen. Je coaches moeten zich vooraf succesvol hebben aangemeld, omdat hun namen op deze pas komen te staan. Je vraag de pas aan via de RDW. Dit kost €25 per aanvraag. Let op, de begeleiderspas is verplicht om je rijbewijs aan te kunnen vragen.

Afrijden!

Vanaf je 17e mag je rijexamen afleggen. Je hoeft niet perfect te rijden, het is belangrijker dat je de examinator laat zien dat je veilig en zelfstandig rijdt. Ben je geslaagd? Vraag dan het rijbewijs aan bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van jouw woonplaats en vergeet niet een geldig legitimatiebewijs en een kleurenpasfoto mee te nemen. De gemeente controleert ook of je een begeleiders pas hebt of deze hebt aangevraagd. Na 5 werkdagen is je rijbewijspasje klaar en mag je samen met een coach de weg op!

Rijden onder begeleiding

Spannend, je bent geslaagd en nu mag je als beginnend bestuurder de weg op zonder een van onze rijinsctructeurs ernaast! Maar écht verkeersinzicht krijg je pas door ervaring en je coaches zijn er om je te helpen lastige situaties in te schatten. Je mag dan ook alleen de weg op als een van hun met je meerijdt. 

Zelfstandig onderweg

Hoera, je bent 18 geworden en mag vanaf dit moment zonder coach de weg op. Je begeleiderspas is ook niet meer nodig. Wees voorzichtig en houd je aan de regels, zo ben jij veilig onderweg!